dinsdag februari 19 , 2019

Wat zijn webstandaarden?

Webstandaarden en -richtlijnen zijn richtlijnen die zijn opgesteld door het W3C voor het gebruik van het World Wide Web. De richtlijnen hebben voornamelijk betrekking op technische aspecten.

De webstandaarden houden onder andere rekening met het feit dat niet iedereen over hetzelfde Operating System (bv. Windows of Apple) beschikt, of gebruikmaakt van dezelfde browser (bv. Internet Explorer of Firefox).

Ook het aantal media waarmee gesurft kan worden, neemt steeds meer toe. Denk bijvoorbeeld maar aan PDA’s en mobile telefoons. Het naleven van webstandaarden zorgt er mede voor dat de informatie van een internetsite ook op deze media goed wordt weergegeven.

Mensen met een visuele handicap

Visuele gehandicapten lopen op het internet tegen andere problemen aan. Vaak zijn de letters op een site voor hen te klein, of is er te weinig contrast tussen letters en achtergrond. Bovendien zijn veel websites ongestructureerd opgebouwd, wat bijvoorbeeld het geautomatiseerd voorlezen van een site ernstig bemoeilijkt.

Een goed geconstrueerde website scheidt vormgeving van inhoud door gebruik te maken van Cascaded Style Sheets (CSS). Dit heeft als voordeel dat de informatie op een website ook voor visueel gehandicapten helder en logisch wordt gepresenteerd, en tegelijkertijd voor niet-visueel gehandicapten aantrekkelijk kan worden gepresenteerd.

Webstandaarden en De Overheid

In april 2006 heeft de Tweede Kamer haar zorg uitgesproken over de mate van toegankelijkheid van websites van de Nederlandse overheid. Dit leidde tot het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidwebsites op 30 juni 2006. Als gevolg van het besluit moeten nieuwe websites van de rijksoverheid aan de webrichtlijnen voldoen.

 

Nieuws

Duurzame bedrijfsvoering

HvN webdesign is zich ervan bewust dat haar eigen bedrijfsvoering impact heeft op de omgeving. Daarom willen we verantwoord zaken doen. Duurzaamheid is onderdeel van onze kernwaarden. De belangrijkste stap voor HvN webdesign was het implementeren van een paperless office (papierloos kantoor) .

Goede doelen

Wij geven Goede doelen (stichtingen) 50% korting op een CMS website. Met een CMS website kunt u de website in de toekomst zelf bijhouden zonder kennis van html. Als u bekent bent met internet en word dan kunt u al een website bewerken. Dit scheelt u weer een hoop kosten.